
4 personen
Ingredienten:
– 1 prei, alleen het witte gedeelte
– 1 sjalot, fijn gesnipperd
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 eetlepel boter/margarine
– ½ Spaanse peper, fijn gesnipperd (kun je evt. weglaten)
– 250 gr pompoen, geschild, in stukken (blokken) van 1 cm
– 1 aardappel, geschild, in stukken van 1cm
– 3 salieblaadjes (je kunt ¼ takje fijngehakt rozemarijn gebruiken i.p.v. salieblaadjes)
– 2 eetlepels gehakt peterselie (voor de garnering)
– mespunt nootmuskaat
– 800 ml groentebouillon (je kunt 600 ml nemen, omdat bij sommige pompoenen erg veel
vocht vrij
komt bij het koken (voor 4-6 personen gebruik dan 1 kg pompoen en 1½ L bouillon.
– 75 ml room (optioneel)
– Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Bereiding:
Was de prei goed en snij deze in ringetjes van 1 cm dik. Verhit olie en boter in een pan, fruit de sjalot tot glazig. Voeg de prei toe en fruit zachtjes tot deze zacht is, maar niet gekleurd is. Voeg de overige groenten, kruiden, nootmuskaat en bouillon toe. Laat alles op een laag vuurtje zachtjes koken tot de aardappel en pompoen gaar zijn. Verwijder de salieblaadjes (als je rozemarijn gebruikt dan hoeft dit niet).
Haal de pan van het vuur af. Pureer de inhoud van de pan met een staafmixer tot een gladde massa. Roer evt. de room erdoor. Breng op smaak peper en zout bij. Garneren met peterselie; tobasco kan je evt. ook gebruiken.
Opmerking:
Het bovenstaande recept is een standaard bereidingswijze.
Je kunt er ook een enigszins Surinaams tintje aan geven. Dat gaat zo: fruit eerst een sjalot + een teentje knoflook, ¼ Spaanse peper (zonder zaadlijst fijn gehakt), rozemarijn fijn gehakt en een snufje nootmuskaat. Daarna de prei + een blokje aardappel ook mee fruiten en vervolgens de rest van de pompoen toevoegen en even laten smoren. Als laatste de bouillon toevoegen en ca. een half uur gaar laten koken. Verder volg je het standaardrecept.