Tjiftjaf

De TJIFTJAF is al een paar weken in en rond het Land van Ooij aanwezig. De mannetjes zitten nu een groot deel van de dag in de bomen en hogere struiken te zingen. Het zijn slimme vogeltjes, want ze zingen hun eigen naam! 🤔

De tjiftjaf is een klein bruinig vogeltje, dat je normaal niet zo gauw ziet, maar wel goed kunt horen. Zo lang de bomen nog niet vol in het blad zitten, zijn ze beter zichtbaar.

Ze broeden van half april tot eind augustus in dichte vegetatie vlak boven of op de grond. Ze maken daarvoor een nest van dorre blaadjes, gras, mos en veertjes.

De meeste tjiftjafs trekken na het broedseizoen naar het zuiden, naar Zuid-Spanje en Noord-Afrika. Maar steeds meer tjiftjafs blijven in de winter gewoon in de buurt, een gevolg van de zachtere winters hier.

Ze eten insecten en rupsen die ze hoog in de bomen op takjes en bladeren vinden. Ze zitten geen moment stil tijdens het zoeken van insecten.

https://www.youtube.com/watch?v=UQudqM2qgWg