Heggenmus

De HEGGENMUS komt het hele jaar door op veel plaatsen voor, ook in stadstuinen. In het voorjaar zingt hij vanuit de struiken en bomen die rondom het Land van Ooij staan. Hoewel het een veel voorkomende vogel is, kennen de meeste mensen deze vogel niet. Hij is namelijk heel schuw. Hij verbergt zich in het dichte struikgewas en scharrelt op de grond zijn kostje bij elkaar. Op voedertafels of vetbollen zul je hem niet zien. Zijn naam zegt eigenlijk al genoeg: het liefst verbergt hij zich in de heg. Zijn onopvallende, grijsbruine uiterlijk helpt hem zichzelf goed te camoufleren.

De heggenmus mag je niet verwarren met de huismus. De heggenmus is een insecteneter met een slanke, spitse snavel en de huismus is een zadeneter met een dikke, stompe snavel. De heggenmus is een solitaire vogel en de huismus is een groepsdier.

Heggenmussen zijn polygaam. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes kunnen meerdere partners hebben. Het nest wordt altijd gemaakt in dicht struikgewas of in een heg.

De heggenmus is een van de favoriete waardvogels van de koekoek. Dat wil zeggen dat het vrouwtje van de koekoek haar eieren vaak legt in nesten van heggenmussen. De heggenmus broedt het ei van de koekoek uit en adopteert het koekoeksjong liefdevol. In het YouTube-filmpje zie je een koekoeksjong dat door een heggenmus wordt gevoerd.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=46&v=QXHjUw13CWw&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=sGvyA5rzs0k